Raamatusõda: digi- vs paber-

Aastakokkuvõttes tõdesin, et e-raamatute lugemine edeneb mul kiiremini. Miks?

E-raamat …

  • … on minuga alati kaasas. Üldjuhul saan sama raamatut lugeda telefoni, iPadi, iPodi, miks mitte ka rüpe- või lauaraali ekraanilt. Ja vähemalt üks neist on mul alati kaasas.
  • … ei lähe kortsu, ei määrdu, ei rebene. Tõsi, vastav seade võib maha kukkuda ja katki minna, aga raamat jääb ometi terveks. 😉
  • … hoiab kindlalt järge, parimal juhul sünkroniseerib ka erinevate seadmete vahel. Tõsi, mul on sellega probleeme olnud.
  • … võib sisaldada viiteid netiavarustesse, multimeediat jms. Ühtlasi on ka sisukorrast võimalik linkida otse vastavasse peatükki. Mu kunagine lemmik, “Choose Your Own Adventure”-sari peaks e-raamatuna eriti hästi töötama.
  • … on sageli paberkandjast odavam.

Aga et ma üdini uutmismeelne ja imelik ei tunduks siin, vaatame natuke ka klassikalise paberraamatu plusse.

Paberraamat …

  • … võimaldab end probleemideta sõpradele laenata. E-raamat on kuidagi väga individuaalne, igasugust kopeerimist loetakse inimsusevastaseks kuriteoks. Teisalt ei pea kartma, et sõbrale laenatud raamat sinuni tagasi jõudes pannipõhja mustrit kannab.
  • … on käes hoides mõnus, lõhnab hästi, tekitab nostalgiat.
  • … on SINU OMA. Tegelikult on see esimese punkti kordus, aga ikkagi. Füüsiline ese, mida võid riiulis hoida, välja laenata, müüa, mida iganes. Kui just litsentsitingimused midagi muud ette ei näe.
  • … näitab kohe välja, kui mahukas ta on. Ehk Peeter Oja elulugu ja Piibel paistavad juba kaugelt eri kaalukategooriate tükid olevat. Kuigi, jah, viimast trükitakse üldjuhul üliõhukesele paberile, muidu tunduks veel paksem.
  • … annab võimaluse sõprade ees oma raamaturiiuliga eputada. Kohe on näha, mis filosoofe ja kelle elulugusid sa loed.

Kohati eksisteerib muidugi ka erandeid. Kasutatuna võib tõenäoliselt paber-raamatuid odavamaltki soetada, aga e-raamatu hankimiseks ei pea poodi minema ega postipakki ootama.

Ja e-raamatuga ei saa näppu lõigata. Kaudselt saab, otseselt mitte.

 

Arvake nüüd ära, kummale poole ma kaldun. 🙂


Comments

“Raamatusõda: digi- vs paber-” on saanud 3 vastust

  1. Autori Siil avatar
    Siil

    Lisan e-versioonile veel paar plussi:
    *Lugerit soetades oli mul just Kingi “Under the Dome” paberkaantega versioon pooleli. Kuna tegemist on paksu ja põneva raamatuga, siis mul konkreetselt väsisid pidevalt pöidlad selle pikast lahti hoidmisest ära. Nii et poole raamatu lugemise pealt läksin e-versioonile üle. Nii mõnus oli luger lihtsalt kuhugi vastu toetada ja käed kuklas seda lugeda, ilma et peaksin lehti lahti hoidma.
    * Astmaatikutele ja allergikutele on lugeriajastu samuti heaks uudiseks, kuna raamatud koguvad riiulil tolmu ning eriti tundlikele inimestele see hästi ei mõju.
    * Eestis pole paljusid raamatuid saada, tellimisega on samuti alati rist ja viletsus. Elektroonilise variandi tõmbad ludinal, mõne minutiga netist ja elu on lill.
    * Mul on endal on vanem luger, kuid uuematel saab väga hästi võõrkeelseid teoseid lugedes või lihtsalt reisile minnes jooksvalt kümneid sõnastikke kasutada.
    * Külaliste ees raamatutega eputamise asemel võid riiuliruumi oma tehnikavidinate demonstreerimiseks kasutada :o) Või noh, kui vaja just lugemust tõestada, siis võid riiulitele raamatute tellimise tšekke või pangaväljavõtteid kuhjata või lihtsalt pidevalt erinevaid teoseid tsiteerida. Mina eelistan tekkinud vaba ruumi just nimelt vaba ruumina kasutada.

    Lugeril on muidugi ka ilmsed miinused – sõltuvus voolust, toosama kukkumis- ja kohvipelglikkus jne. Paberversioonidena soetan ma edaspidi asisemaid (ehitus jms) teoseid, kuid põhiliselt kasutan siiski lugerit. Lihtsalt mugavam on. Ja kui tekib vajadus lehekrabina ning -lõhna järele, siis võtan mõne raamatu kõrvale, mida lugeri juurde sabistada :o)

  2. Installisin ka oma iPadi peale kindle’i aga praegu veel paberkandjal posu raamatuid listis ees. Järgmised ilmselt proovin ka digitaalselt lugeda. Tuppa ei mahu raamatud ära enam.

    Kahjuks veebiartikleid on siiski kehvake veel erinevate lugeritega lugeda, osad pildid ja teksti formatid kaovad lihtsalt ära.

  3. Autori Justin avatar
    Justin

    I like paper books because you don’t have to worry about losing them. For example, if I’m on my own as a tourist in some country, I just grab a paperback and tuck a copy of a map into it. Now I’m carrying just a book and can pull out the map when I need it. I don’t have to worry about losing the book or having it stolen, like I would with an e-reader. Likewise, no worries if I get caught in a thunderstorm or drop it into a lake 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.